Bare de som har hatt et hjerteinfarkt, har nytte av å forebygge nytt infarkt ved å ta aspirin daglig. Friske mennesker kan droppe aspirinbruken, viser studie.
Forskere ved Harvard-universitetet og Beth Israel Deaconess Medical Center anslår at rundt 29 millioner mennesker fra 40-årsalderen og oppover tok aspirin daglig i 2017, selv om de ikke har hatt noen hjertesykdom.
Rundt 6,6 millioner av dem gjorde det selv om deres lege aldri hadde anbefalt dem om å ta aspirin.


2016-tall fra Statens legemiddelverk viser at 368.000 pasienter fikk acetylsalisylsyre i Norge.

Statkraft-sjefen slår tilbake: – Knapt noe selskap har skapt større verdier for staten som eier
Minimale fordeler
Forskerne anslår også at nesten halvparten av folk over 70 år som ikke har hatt hjertesykdom, tar aspirin hver dag for å forebygge, viser studien som ble publisert i Annals of Internal Medicine mandag.
Leger har i mange år anbefalt folk om å innta aspirin daglig for å redusere risikoen for å få et første hjerteinfarkt eller slag. Men tre store studier fra i fjor fant bare minimale, om noen, fordeler, spesielt for eldre voksne.
Virkestoffet i aspirin, acetylsalisylsyre, hemmer blodplatenes evne til å klumpe seg sammen og forårsake blodpropp.
Studiene har ført til at American Heart Association og American College of Cardiology i mars i år endret sine retningslinjer. Den nye anbefalingen er nå at mennesker over 70 år og som aldri har hatt hjertesykdom, eller mennesker som er yngre, men som har økt risiko for å få blødninger, bør unngå daglig bruk av aspirin.
Bare enkelte personer i alderen 40 til 70 år som ikke har hatt hjertesykdom, men som er i risikogrupper, kan ha nytte av aspirin, men beslutningen må tas av en lege, heter det i den nye anbefalingen.
For pasienter som har hatt hjerteinfarkt, er anbefalingen som før: Fortsett med daglig inntak av aspirin.

Norgespris har blitt et trosspørsmål