OLJE OG GASS

Studie viser at regjeringen har overhørt samtlige oljeråd

Har ignorert Miljødirektoratets råd 33 ganger. 

Regjeringen har ignorert alle de 33 gangene Miljødirektoratet har kommet med innspill om nye oljeområder.
Regjeringen har ignorert alle de 33 gangene Miljødirektoratet har kommet med innspill om nye oljeområder. Bilde: Olje- og energidepartementet
Av NTB
10. mai 2017 - 07:46

Solberg-regjeringen har ikke én eneste gang lyttet til rådene Miljødirektoratet har gitt om utlysning av nye blokker for oljeboring, viser en analyse.

33 ganger har direktoratet kommet med råd til regjeringen, men aldri har dette fått statsminister Erna Solbergs mannskap til å endre kurs, viser Naturvernforbundets kartlegging.

– Når Høyre kaller seg et kunnskapsparti, er det oppsiktsvekkende at partiet konsekvent ikke følger miljøfaglige tilrådninger, sier forbundets leder Silje Ask Lundberg til NTB.

– Det har aldri stått så ille til, konstaterer hun.

– Mye vil ha mer

Naturvernforbundet har kartlagt alle utlysningene på norsk sokkel siden 2002. Fasiten er som følger:

  • Regjeringen Solberg (2013–2017) har brutt samtlige miljøråd (33 av 33).
  • Regjeringen Stoltenberg (2006–2013) brøt 80 prosent av miljørådene (189 av 237).
  • Regjeringen Bondevik II (2002–2005) brøt 71 prosent av miljørådene (46 av 65).

Lundberg er oppgitt over at ikke bare dagens regjering, men også tidligere regjeringer i all hovedsak lar «oljepolitikken diktere både klima- og miljøpolitikken i stedet for å sette grenser».

– Det enkle svaret er at mye vil ha mer, og at man ikke er villig til å la det være noen grenser for norsk oljeindustri, sier hun.

Lundberg mener tallene viser miljøforvaltningen står veldig svakt.

87 nye blokker

Statistikken bygger på råd fra Direktoratet fra naturforvaltning og Klif, som ble slått sammen til Miljødirektoratet i 2013, til utlysningen av blokker i ordinære konsesjonsrunder og forhåndsdefinerte områder (TFO).

Senest sist uke ga regjeringen grønt lys til 87 nye blokker i Norskehavet og Barentshavet. To av dem ligger svært nær de mye omtalte Møreblokkene i Norskehavet, og her advarte Miljødirektoratet mot å åpne for oljeboring.

Årsaken er at området ligger bare 10 kilometer fra land og nær store forekomster av sjøfugl og sjøpattedyr, samt viktige gyte- og oppvekstområder for fisk, ifølge Naturvernforbundet.

Også Havforskningsinstituttet advarer mot å åpne disse blokkene.

– Bredt flertall

Selv om oljenedturen har kostet Norge omkring 45.000 arbeidsplasser i denne næringen, sørger næringen fortsatt for jobb til rundt 250.000 personer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– Tildeling av nytt leteareal er en hovedpilar i regjeringens petroleumspolitikk og godt kjent i vår regjeringsplattform. Dette er viktig for å opprettholde leteaktiviteten, som er avgjørende for framtidig sysselsetting, verdiskaping og inntekter til velferd for folk flest, sier oljeminister Terje Søviknes (Frp) til NTB.

Han peker på at et bredt flertall på Stortinget står bak regjeringens politikk, og at alle områder som regjeringen inkluderer i konsesjonsrunder, er areal som Stortinget etter en totalvurdering har besluttet skal være tilgjengelig for oljeaktivitet.

– Stortinget har tatt sin beslutning blant annet basert på innspillene fra miljøetatene, sier Søviknes.

Han understreker at det i høringen av konsesjonsrunder bare bes om innspill knyttet til om det er kommet «ny, vesentlig informasjon» etter Stortingets behandling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.