DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Tester teknologi som skal gi bedre vinterdrift og mindre salting

Statens vegvesen og Mesta skal samarbeide om mer automatisert vinterdrift. Ny teknologi og flere data om vær og føre skal gi mer effektiv brøyting og mindre bruk av salt.

Bjørn Laksforsmo i Statens vegvesen og Ketil Dahl i Mesta har inngått avtale om testing av ny teknologi som skal gi mer effektiv veidrift.
Bjørn Laksforsmo i Statens vegvesen og Ketil Dahl i Mesta har inngått avtale om testing av ny teknologi som skal gi mer effektiv veidrift. Foto: Kari Karstensen/Statens vegvesen
4. nov. 2022 - 08:45

Riksveiene i Salten i Nordland og Sunnfjord i Vestland er valgt ut som testområder, skriver Statens vegvesen i en pressemelding. 

– Målet er å utvikle metoder som sikrer bedre og mer forutsigbar framkommelighet og trafikksikkerhet, samtidig som vi reduserer klimautslipp og kostnader i driften av vinterveiene, sier Bjørn Laksforsmo i meldingen. Han er direktør for Drift og vedlikehold i Statens vegvesen.

Automatisk salting

– Dette markerer startpunktet for et av våre mest innovative prosjekter innenfor drift og vedlikehold. Ambisjonen er å bruke ny teknologi til å forene høy trafikksikkerhet med økt bærekraft i vinterdriften, sier Ketil Dahl, som er leder for Marked og Forretningsutvikling i Mesta.

Ny teknologi for automatisk salting skal føre til mindre bruk av salt på vinterveiene. <i>Foto:  Mesta</i>
Ny teknologi for automatisk salting skal føre til mindre bruk av salt på vinterveiene. Foto:  Mesta

Ved hjelp av lasermålere og avansert bildebehandling kan saltbilene analysere føreforholdene rett foran bilen mens den kjører, og tilpasse saltmengden automatisk. Mer omfattende bruk av vær- og føredata gir også entreprenøren et bedre grunnlag for å ta beslutninger om den løpende driften, for eksempel om når og hvordan det skal saltes og hvordan mannskaper og utstyr skal disponeres.

I tillegg til å drifte veiene mer effektivt, kan klimautslippene kuttes når både salt og drivstoffbruken reduseres.

Samarbeider om innovasjon

Mesta har ansvaret for driften av riksveiene i de to testområdene, og Statens vegvesen gir økonomisk støtte til prøveprosjektene med tanke på å utvikle løsninger til praktisk bruk. Testperioden vil gå over de tre neste vintersesongene.

Salten og Sunnfjord er valgt ut fordi disse områdene har variert topografi og vekslende vinterforhold, samtidig som testperioden faller godt sammen med Mestas kontrakter for drift av riksveiene i områdene.

– Når Mesta er offensiv på løsninger som gir mer drift og vedlikehold for pengene, er det klart at Statens vegvesen skal delta, både for å lære og for å sikre erfaringsoverføring. Samarbeidet er helt i tråd med vår nye kontraktstrategi, som åpner for å ta i bruk ny teknologi og nye metoder i løpet av kontraktsperioden, sier Bjørn Laksforsmo i Statens vegvesen.

Flere partnere

Mesta har inngått avtale med sin svenske samarbeidspartner Klimator for å ta i bruk deres patenterte teknologi AHEAD, som er utviklet primært for bilindustrien. AHEAD-systemet måler føreforholdene med lasersensorer og beregner og visualiserer kommende føreforhold opp til 50 meter foran bilen. Basert på AHEADS analyser av føreforholdet foran saltbilen, kan det gjøres automatiske justeringer av saltmengden. Testresultater fra Sverige tyder på at saltmengdene kan reduseres med mellom 20 og 30 prosent.

Mesta bruker allerede i flere driftskontrakter Road Status Information (RSI) fra Klimator, som er et avansert beslutnings- og oppfølgingssystem for alle tiltak innenfor vinterdriften.

Med å komplettere RSI med AHEAD er målet å ytterligere styrke prognoseverktøyet med mer data sammen med potensialet i et ombordsystem for å justere pågående tiltak automatisk, basert på disse prognosene.

– Det er første gang i verden at denne teknologien tas i bruk i vinterdriften. Smart vinterdrift med teknologi som dette kan gi store gevinster for både miljø og klima når salt og vinterdriftskjøretøy brukes på en mer effektiv måte, samtidig som man oppnår en høy trafikksikkerhet for alle som ferdes på vinterveiene, sier Ketil Dahl i Mesta.

Vegvesenet advarer om senvirkninger på veinettet etter ekstremværet Hans. – På et eller annet tidspunkt bryter det kanskje sammen, advarer seksjonsleder Gunnar Eiterjord.
Les også

Slår alarm ett år etter Hans: – Bryter kanskje sammen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.