BYGG

Vil gi Oslo-sykehusene låneramme på 29 milliarder. Ullevål nedlegges

Regjeringen går for nytt akuttsykehus på Aker og regionsykehus på Gaustad.

To prosjekteringsbilder fra planleggingen av hovedstadens nye sykehus, Gaustad regionsykehus (øverst) ved Rikshospitalet og Aker akuttsykehus ved Sinsen-krysset.
To prosjekteringsbilder fra planleggingen av hovedstadens nye sykehus, Gaustad regionsykehus (øverst) ved Rikshospitalet og Aker akuttsykehus ved Sinsen-krysset. Illustrasjon: Helse Sør-Øst
7. okt. 2019 - 10:31

Før fremleggelsen av statsbudsjettet for 2020 var en gruppe leger, sykepleiere og andre helsearbeidere samlet utenfor Stortinget for å demonstrere mot nedleggelsen av Ullevål sykehus. Hvis vi tolker statsbudsjettet rett, er det lite som tyder på at de får viljen sin.

Regjeringen foreslår en samlet låneramme på drøyt 29 milliarder kroner til nye Oslo universitetssykehus, med en lånebevilgning på 100 millioner i 2020. De gir altså grønt lys for Helse Sørøst til sette i gang med de kontroversielle utbyggingene:

«Budsjettet legger til rette for at Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus kan gå i gang med prosjektering og bygging av et nytt, stort akuttsykehus på Aker og et samlet regionsykehus inkludert lokalsykehusfunksjoner på Gaustad.»

I tillegg skal Radiumhospitalet videreutvikles som et spesialisert kreftsykehus.

I budsjettforslaget heter det videre at «Nye Oslo universitetssykehus vil få nye og moderne sykehuslokaler med økt kapasitet og tilrettelegging for nye organisasjonsløsninger og arbeidsmetoder.»

Det foreslås en bevilgning som gir rom for å «øke aktiviteten i sykehusene med om lag 1,5 prosent».

Kunnskapsdepartementet bevilger 35 milliarder til nye vikingsskipsmuseum i 2020. Totalt er prosjektet beregnet å koste 2,4 milliarder kroner.
Les også

Byggeprosjekter for milliarder i årets statsbudsjett

Gir ikke opp Ullevål

– Ullevål må reddes, var budskapet i Gaustad-motstandernes demonstrasjon foran Stortinget, en time før statsbudsjettet ble lagt fram.

Blant dem som har sluttet seg til demonstrasjonen, er Oslo legeforening, Helsetjenesteaksjonen og Fagforbundet Sykehus og Helse.

Det ble i 2016 vedtatt av styret i Helse sør-øst å legge ned Ullevål sykehus for å bygge et stort regionsykehus på Gaustad, i tillegg til et lokalsykehus på Aker. Planene er godkjent av helseminister Bent Høie (H), men de er blitt møtt med kraftig kritikk.

Før valget gikk alle partiene i Oslo, bortsett fra Ap og Høyre, sammen for å kreve omkamp om Ullevål sykehus. Ap og Høyre hadde flertall i det forrige bystyret, men etter høstens valg har partiene som ønsker bevaring av Ullevål, nå til sammen 32 av de 59 plassene.

Også Sykepleierforbundet og LO i Oslo står sammen i kravet om å stoppe prosjektet på Gaustad og for en full utredning av Ullevål.

Rettssaken mot Volkswagens tidligere toppsjef Martin Winterkorn i den såkalte dieselgate-skandalen, er utsatt på ubestemt tid etter at 77-åringen ble innlagt på sykehus etter et fall.
Les også

Dieselgate-skandalen: Rettssaken mot tidligere Volkswagen-toppsjef utsatt

– Prestisjeprosjekt

– Det legges opp til en uansvarlig nedleggelse av Ullevål sykehus. Regjeringen gir lånegaranti for utbygging på Gaustad uten at Ullevål-alternativet har blitt utredet, sier Rødts partileder Bjørnar Moxnes.

Han kaller Gaustad-utbyggingen et «prestisjeprosjekt for direktørsjiktet i helseforetakene».

– En løsning med lokalsykehus for hele Groruddalen på Aker, kombinert med gradvis utbygging av Ullevål, vil trolig kreve mindre investeringer, og har nødvendig fleksibilitet for å møte framtidig befolkningsvekst, sier han.

– Bedre samhandling

I en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet argumenterer helseminister Bent Høie for at samling av regionale og nasjonale behandlingsfunksjoner vil gi bedre samhandling, høyere kvalitet på behandlingen og bedre grunnlag for forskning og innovasjon.

– Jeg er glad for at vi nå får på plass finansiering til Nye Oslo universitetssykehus. Dette er et stort løft i utviklingen av spesialisthelsetjenesten – og viktig for innbyggerne både i Oslo, regionen og resten av landet, sier Bent Høie.

Planene om karbonfangst fra Klemetsrud forbrenningsanlegg i Oslo ble satt på pause på grunn av en kraftig budsjettsprekk. I høst kommer trolig nye svar om prosessen videre, og håpet er at anlegget vil være på plass i 2028/2029.
Les også

Karbonfangst i Oslo blir utsatt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.