15:36:12Nyhetsstudio
25. okt. 2024, 09:34NTB, Redaksjonen

Barn døde etter å ha blitt sendt hjem fra legevakten – Statsforvalteren oppretter tilsyn

AMK og legevaktene i Larvik og Sandefjord skal granskes etter at et barn døde etter å ha blitt sendt hjem fra legevakten.

– Det er lite jeg kan si konkret om denne saken, mens den er under tilsyn, sier kommunalsjef for Helse og mestring Guro Winsvold i Larvik kommune til Østlands-Posten.

Larvik legevakt meldte selv inn saken til Statens helsetilsyn, som avgjorde at saken skulle granskes. Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har nå opprettet tilsyn.

Hendelsen fant sted i august. Barnet ble fraktet med ambulanse til legevakten i Larvik, men ble sendt hjem med medisiner og med lav terskel for å ta kontakt.

18 timer senere fikk barnet det som kan ha vært hjertestans. Det ble startet hjerte- og lungeredning, men livet sto ikke til å redde.

Ifølge Østlands-Posten var det informasjon i kjernejournalen om at barnet var under viktig behandling, og at det ved akutt sykdom ikke skal sendes hjem ved besøk på legevakten eller henvises til fastlege.

Klinikksjef Erik Nordberg ved prehospital klinikk ved Sykehuset i Vestfold, som har det overordnede ansvaret for AMK-tjenesten i Vestfold og Telemark, vil ikke kommentere saken mens den er til tilsyn.

Forskningsprogram risikerer full stopp: – En veldig stor skuffelse

Klimaforskningsprogrammet Coat, som observerer arktisk tundra, kan stoppe helt opp. Coat kom inn i statsbudsjettet i fjor, bare for å bli droppet året etter.

– Jeg blir litt trist, fordi vi er i en tid hvor endringene er så omfattende og raske. At vi bor i et land som ikke har lyst til å satse på kunnskap om klimaendringenes påvirkning på sårbare økosystemer, er veldig leit sier økolog Åshild Ønvik Pedersen til Dagsavisen.

Hun er lederen for Coat-programmet som gjennom budsjettforliket med SV i fjor ble tildelt 20 millioner kroner over statsbudsjettet. I år er det ikke foreslått noen midler til programmet.

– Det kom jo som en stor overraskelse og selvfølgelig en veldig stor skuffelse, sier professor i økologi Rolf Ims ved UiT Norges arktiske universitet til avisen.

Han reagerer på støtten kuttes så brått.

– At de gir det penger for ett år, gir faktisk ingen mening i det hele tatt. Det er nesten bortkastet av midler hvis det skal være slik.

Coat overvåker to steder som er del av den arktiske tundraen i Norge, Varangerhalvøya i Finnmark og på Svalbard. Nå står prosjektet i fare.

– Med bevilgningen vi har fått i 2024, så har vi rigget opp for full drift. Vi har ansatt folk og vi har startet nye måleserier. Alt dette står i fare for å måtte avsluttes når vi mister midlene til både å lønne folk og holde målingene i gang, sier Ims.

Regjeringen gjennom statssekretær Ivar Prestbakmo (Sp) i Kunnskapsdepartementet understreker at pengene fra 2024-budsjettet var en enkeltbevilgning.

– Vi fant ikke rom til å prioritere en egen bevilgning øremerket Coat i årets budsjett, sier Prestbakmo.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 21,4 øre per kWh mandag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 21,4 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 35,3 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 15,7 øre høyere enn søndag og 66,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen mandag på 35,3 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 14,4 øre høyere enn søndag og 1,29 kroner lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 65,9 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 11,9 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 2,1 øre per kWh mandag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,1 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 3,4 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 1,9 øre høyere enn søndag og 48,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen mandag på 3,4 øre per kWh er mellom klokken 11 og 12 på formiddagen. Den er 2,6 øre høyere enn søndag og 78,1 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt- og Nord-Norge vært 26,09 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 0,05 øre per kWh mellom klokken 0 og 1 på natten og er den laveste i landet.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 55,7 øre per kWh mandag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 55,7 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 61,7 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 3,6 øre høyere enn søndag og 32,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen mandag på 61,7 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 19 og 20. Den er 7,8 øre høyere enn søndag og 1,029 kroner lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 99,04 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 53,5 øre per kWh mellom klokken 1 og 2 på natten.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 21,4 øre per kWh mandag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 21,4 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 35,3 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 15,7 øre høyere enn søndag og 66,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen mandag på 35,3 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 14,4 øre høyere enn søndag og 1,29 kroner lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 65,9 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 11,9 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten.

Makspris på 61,7 øre per kWh for strøm mandag

Mandag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 19 og 20 vil strømprisen der ligge på 61,7 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 35,3 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 3,4 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 99,04 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen mandag blir mellom klokken 0 og 1 på natten i Nord- og Midt-Norge, da på 0,05 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst- og Vest-Norge 11,9 øre og Sørvest-Norge 53,5 øre.

Lørdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 53,9 øre per kWh og -0,05 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,64 kroner per kWh og 40,7 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.

Politiet fikk melding om barn i veibanen på E39 – advarer mot Tiktok-trend

På Stord fikk politiet melding om at to barn hadde lagt seg i veibanen på E39. Nå advarer de mot trend på Tiktok.

Da patruljen kom til stedet fant de ingen barn i veien, men politiet er likevel bekymret for slik oppførsel.

– Opplysninger og tips viser til at dette kan være en Tiktok-trend, og politiet vil derfor sterkt advare mot denne farlige trenden, skriver operasjonsleder Helen Rygg Ims i Sørvest politidistrikt på politiloggen.

Feilen er rettet: Color Line-passasjerene er på vei i land i Oslo

Etter omtrent en time med venting får passasjerene på Color Line Magic gå i land i Oslo. Skipet hadde problemer på grunn av strømbrudd i området.

Det bekreftet Erik Brynhildsbakken i Color Line til NTB klokken 11 søndag.

– Vi er veldig glad for at feilen er rettet, og passasjerene er på vei ut av skipet, sa han.

Det var fergen Color Line Magic som kom fra Kiel til kaia på Filipstad i Oslo, som hadde problemer søndag formiddag. Skipet kom i land klokken ti, og ble stående i land i omtrent en time. Omtrent 1500 mennesker var om bord.

Det var to mindre strømbrudd i området som gjorde det vanskelig for passasjerer til fots å gå i land.

– Gods og kjørende fungerer som normalt, men for alle gangpassasjerer så er vi avhengige av denne langgangen for å tømme skipet, sa Brynhildsbakken til VG før feilen var blitt rettet.

Trøbbel for Color Line – passasjerer får ikke gått i land på grunn av strømproblemer

Et Color Line skip med rundt 1500 passasjerer har trøbbel med å få i land de som er om bord på grunn av et strømbrudd i nærheten av kaia på Filipstad i Oslo.

– Vi jobber med alternative løsninger nå, sier Erik Brynhildsbakken i Color Line til VG.

Det er fergen Color Magic som kommer fra Kiel som har problemer søndag formiddag.

Det skal være to mindre strømbrudd i området. Det er å få i land passasjerer til fots som er problematisk.

– Gods og kjørende fungerer som normalt, men for alle gangpassasjerer så er vi avhengige av denne langgangen for å tømme skipet, sier Brynhildsbakken til avisen.

Strømkostnader: Grepene som kan redusere nettleia

Forbrukerne kan redusere nettleiekostnadene ved å spre strømbruk jevnere utover døgnet og være bevisst på det totale forbruket.

Med vinteren for døra venter mange høyere strømforbruk, særlig til oppvarming inne og lading av bil. Med de nye reglene for nettleiepriser, skal det lønne seg å bruke strømmen litt og litt, heller enn alt på en gang.

Å lade elbil krever for eksempel mye strøm, så det bør man gjøre sakte og om natta, når man ikke bruker mye strøm ellers.

Et annet grep for å få jevnere strømforbruk, er å ikke bruke flere energikrevende maskiner på en gang, men heller etter hverandre. For eksempel lage middag først, så sette på vaskemaskin og deretter oppvaskmaskin.

Oppvarming tar suverent mest av strømmen, så der gjelder det å tenke smart. Daglig leder i Gudbrandsdal Energi Marius Røed Sveipe har tre hovedtips:

– Del inn i kalde og varme soner: Lukk dører i boligen og holdt det kjølig der du kan, for eksempel på soverom. Spar opp til varmepumpe om du ikke har det allerede, der får du 2–5 ganger mer energi ut enn du putter inn, sier han til NTB.

Tredje råd er å etterisolere.

– Det høres dyrt ut, men behøver ikke være det. Begynn med taket, for varmen går oppover. Det høres dyrt ut, men behøver ikke være det.