OLJE OG GASS

Deler ut nye leteområder i Norskehavet og Barentshavet

Åpner for oljeleting nærmere naturreservatet på Bjørnøya i 24. konsesjonsrunde.

Det er tildelt 12 nye utvinningstillatelser 11 oljeselskap i barentshavet og i Norskehavet i 24. konsesjonsrunde. De blå blokkene er de som det nå er sendt ut tilbud om. Øverst til venstre ser du blokkene nærmest Bjørnøya.
Det er tildelt 12 nye utvinningstillatelser 11 oljeselskap i barentshavet og i Norskehavet i 24. konsesjonsrunde. De blå blokkene er de som det nå er sendt ut tilbud om. Øverst til venstre ser du blokkene nærmest Bjørnøya. Foto: OED
Ina AndersenIna AndersenJournalist
18. juni 2018 - 10:53

Olje- og energidepartementet har mandag sendt ut tilbud til 11 oljeselskaper om andeler i hele eller deler av 47 blokker.  fordelt på ni utvinningstillatelser i Barentshavet og tre i Norskehavet i 24. konsesjonsrunde.

11 selskaper får tilbud om andeler i en eller flere utvinningstillatelser i 24. konsesjonsrunde, seks av selskapene blir tilbudt operatørskap.

Utvinningstillatelsene gis med et forpliktende program for den kommende utforskningsaktiviteten.

– Tildeling av nytt leteareal er en forutsetning for å nå målene i petroleumspolitikken. Gjennom 24. konsesjonsrunde får vi utforsket mer av vårt lovende leteareal i nord og dermed lagt til rette for at nye funn blir gjort, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) i en pressemelding.

Nærmere Bjørnøya

Som oppfølging av Jeløya-erklæringen vil det bli stilt vilkår utover det som lå til grunn for utlysningen for de to utvinningstillatelsene som tilbys nærmest Bjørnøya, opplyser OED.

I disse blir det etablert en boretidsbegrensning for leteboring i oljeførende lag fra 1. april til 15. august. 

De nye blokkene som nå er tildelt er enda nærmere naturreservatet på Bjørnøya enn områdene som tidligere har vært åpnet for oljeleting.

De nærmeste leteblokkene strekker seg så langt som mulig inn mot 65-kilometersbeltet rundt Bjørnøya der det i henhold til forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten ikke tillates petroleumsvirksomhet.

Det er AkerBP som er tilbudt operatørskapet i de nærmeste blokkene.

– Det er et veldig spennende område som ligger i vestre del av Barentshavet. Det er viktig å få utforsket dette området, og vi forholder oss til 65-kilometersgrensen mot Bjørnøya. Dette er innenfor forvaltningsplanen og følger føringene som Stortinget tidligere har gitt. Vi tar også hensyn til avtalen med Venstre og KrF. Det er ingenting i dette som går ut over det som er åpnet og tydeliggjort som petroleumsområde, sa Søviknes til NTB i forbindelse med at forslaget til utlysning av 24. konsesjonsrunde ble kjent.

OED skriver videre at området nærmest Bjørnøya er et lite kjent leteområde. Den neste konsesjonsrunden der ytterligere areal i dette området er aktuelt for tildeling vil være 25. konsesjonsrunde. Denne konsesjonsrunden vil ikke bli gjennomført før revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten er ferdig behandlet.

– Frontalangrep på iskanten

Greenpeace har tidligere gått hardt ut mot å åpne de aktuelle blokkene for oljevirksomhet.

– Dette er frontalangrep på både iskanten, Bjørnøya Naturreservat og det globale klimaet, og understreker behovet for både klimasøksmål og ny miljøpolitikk. Det blir ikke grønt skifte av enda flere nye oljefelt i sårbare områder, har Greenpeace Norges Truls Gulowsen tidligere uttalt til Teknisk Ukeblad.

Han understrekte da at det var en ekstremt nordlig runde, hvor myndigheten har delt ut så mye de kan dele ut, så nært grensene til Bjørnøya som mulig, stikk i strid med alle anbefalinger fra statens egne fagetater.

– De har ikke tatt hensyn til Bjørnøya, iskanten, sjøfugl eller problemstillinger knyttet til fiske. De har bare pøst på med blokker. Dette gjør runden enda drøyere enn den ellers ville ha vært, sa Gulowsen videre.

Greenpeace har dessuten, sammen med Natur og Ungdom, trukket staten for retten i det som har blitt kjent som klimasøksmålet, etter 23. konsesjonsrunde. Miljøorganisasjonen tapte i tingretten, men har anket avgjørelsen videre. Målet er å få de ti utvinningstillatelsene fra 23. konsesjonsrunde kjent ugyldige.

– Følger ikke miljøråd

Også Naturvernforbundet reagerer på tilbudene fra 24. konsesjonsrunde.

Flertallet av tildelingene er langt nord i Barentshavet og i nærheten av Bjørnøya. I regjeringserklæringen står det at det i denne 24. konsesjonsrunden skal legges vekt på miljøfaglige råd. Dette har ikke blitt gjort, påpeker miljøorganisasjonen i en melding.

– Dette er et klart brudd på avtalen i regjeringserklæringen om å spare de mest sårbare områdene vi har, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, og viser til at Miljødirektoratet og Polarinstituttet har advart mot å åpne 23 av de tildelte blokkene.

– Til tross for løftene om at petroleumspolitikken faktisk skulle følge miljøvitenskaplige råd, ser vi at over halvparten av blokkene som i dag tildeles er stikk i strid med miljøvitenskaplige anbefalinger. Som et minimum hadde vi forventet at regjeringen lyttet til de konkrete miljørådene de ble gitt. Dette er en trist dag for norsk natur, og for verdens klima, sier Ask Lundberg.

Organisasjonen mener regjeringen klamrer seg til halmstrå når de påstår at de følger miljørådene ved å sette enkelte boretidsbregrensninger rundt Bjørnøya, fordi miljøetatene her frarådet petroleumsproduksjon helt.

– Dette viser dessverre at det er lite som er annerledes i oljepolitikken, selv med Venstre i regjering, sier Ask Lundberg.

Halvparten er tilbudt

24. konsesjonsrunde ble utlyst 21. juni i fjor. Da lyste Olje- og energidepartementet ut 102 blokker/deler av blokker, fordelt på 9 i Norskehavet og 93 i Barentshavet.

Nesten halvparten av dette arealet er med i tilbudet som går ut i dag, det vil si alle de 9 blokkene i Norskehavet og 38 blokker i Barentshavet.

Det er to likestilte tildelingsrunder på norsk sokkel. Nummererte konsesjonsrunder i de minst kjente leteområdene og TFO-runder i de mest kjente leteområdene.

Tidligere i år ble det tildelt totalt 75 nye utvinningstillatelser i TFO 2017 hvorav 45 i Nordsjøen, 22 i Norskehavet og åtte i Barentshavet.

Disse er tilbudt lisenser

Det er sendt ut tilbud om tre nye utvinningstillatelser i Norskehavet. <i>Foto:  OED</i>
Det er sendt ut tilbud om tre nye utvinningstillatelser i Norskehavet. Foto:  OED

Tilbud til seks operatører
(antall operatørskap i parentes) 

A/S Norske Shell (1)

AkerBP ASA (2)

Equinor Energy AS (5)

Lundin Norway AS (1)

OMV (Norge) AS (1)

Spirit Energy Norge (2)

Tilbud til elleve rettighetshavere
(antall andeler i parentes, inkludert andeler som operatør)

A/S Norske Shell (1)

AkerBP ASA (6)

DEA Norge AS (2)

Equinor Energy AS (7)

Idemitsu Petroleum Norge AS (1)

Lundin Norway AS (3)

M Vest Energy AS (1)

OMV (Norge) AS (1)

Spirit Energy Norge AS (4)

VNG Norge AS (1)

Wintershall Norge AS (1)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.