TRE

Etterspørselen etter massivtre er eksplosiv - her seksdobler de produksjonen

Bygger ny fabrikk for krysslaminert limtre.

Splitkon begynner høsten 2017 å bygge ny fabrikk for krysslaminert limtre. Kapasiteten økes fra 10.000 kbm til 60.000 kbm årlig.
Splitkon begynner høsten 2017 å bygge ny fabrikk for krysslaminert limtre. Kapasiteten økes fra 10.000 kbm til 60.000 kbm årlig. Bilde: Splitkon
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
29. aug. 2017 - 10:01

Trebearbeidingsbedriften Splitkon satser 250 millioner kroner på ny fabrikk. En god del av investeringen skjer med statlig støtte.

Derfor tok finansminister Siv Jensen en valgkampvisitt på Åmot i Buskerud i går.

Siva og Innovasjon Norge har begge bidratt med midler som sikrer at Splitkon kan bygge ut og seksdoble produksjonen av krysslaminert limtre Cross Laminated Timber (CLT).

Bedriften øker produksjonskapasiteten fra 10.000 til 60.000 kubikkmeter. Det kan gi 40 nye arbeidsplasser når fabrikken står klar høsten 2018. I dag er det 20 ansatte i Splitkon.

Byggestart

– Vi gjør tomta klar i disse dager og regner med byggestart i september, sier daglig leder Morten L. Johansen i Splitkon.

Siv Jensen var i strålende humør etter bedriftsbesøket.

– Splitkon viser at det satses på trebearbeiding. Bedriften viser også at innovasjon og satsing må til, sier Siv Jensen til TU.

Hun sier at det solide tegn på at byggindustrien, treforedling og trebearbeiding går så det suser.

Finansminister Siv Jensen på besøk hos Splitkon i Åmot. <i>Foto:  Wergeland Apenes</i>
Finansminister Siv Jensen på besøk hos Splitkon i Åmot. Foto:  Wergeland Apenes

Etter besøket sitter hun igjen med et inntrykk av at industrien har høy kompetanse og sterke miljøer.

 

Tre kompenserer oljefall

– Vi ser at Norske Skog sliter, mens andre deler av trebasert industri er på vei oppover. Det kan bli en ny vekstnæring med nærhet og god tilgang på råstoffet. Og markedet vokser nærmest måned for måned, sier Jensen.

Hun mener at regjeringen har ført en fornuftig politikk ved å forsterke virkemiddelapparatet i form av større fond og støttemidler tilgjengelig for flere bransjer og næringer.

– Min refleksjon er at det går bedre med norsk økonomi og næringsliv enn enkelte vil ha det til, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Nøytralt vs spisset

Regjeringen har tro på næringsnøytralitet.

– Vi vil både ha målrettet innsats mot utvalgte næringer, men samtidig spre støtte bredt ut over. Det viser erfaringen fra etter olje-nedturen. Nå har vi flere bein å stå på, som trebasert industri, sier Jensen.

Arbeiderpartiet legger vekt på at statlige satsingsområder bør konsentreres om utvalgte næringer, dyrke de næringer Norge allerede er sterke på og har fortrinn.

Trevegger og tredekke leveres fra fabrikk med utsparring for rør, el, dører og vinduer. Kistefoss barnehage. <i>Foto:  Splitkon</i>
Trevegger og tredekke leveres fra fabrikk med utsparring for rør, el, dører og vinduer. Kistefoss barnehage. Foto:  Splitkon

Jensen mener det blir feil og at Splitkon er bevis på at det er lurt å så bredt.

Tre-opptur

Vis mer

Daglig leder Morten L. Johansen i Splitkon er glad for det. Han ser et stort vekstpotensial for krysslaminert tre i bygg.

CLT-produkter konkurrere med stål og betong i bygninger. CLT brukes til vegg og dekker. Krysslaminerte treprodukter kompletterer vanlig limtre, der Moelven er dominerende i Norge. Limtre er godt egnet til søyler og stolper.

Han fortalte finansministeren at Norge ligger etter på utdanningssiden.

Høyt utdanningsnivå

– Vi må ha flere skreddersydde utdanningsløp for fagarbeidere og ingeniører innen trebaserte industrier. Det kreves høyere og høyere utdanning i bransjen, sier Johansen.

Han tror likevel ikke det blir vanskelig å rekruttere når bemanningen skal økes i den nye fabrikken.

Den økte produksjonen skal det heller ikke bli vanskelig å få avsetning for.

Ifølge en analyse Innovasjon Norge la fram i februar, vil forbruket av massivtre dobles allerede i 2019. I 2024 vil massivtreforbruket bli på over 116.000 kubikkmeter.

Bærekraft og miljø

Økt bruk av massivtre skyldes blant annet at det går mye raskere å bygge med tre og løsningene er kommersielt konkurransedyktige med betong og stål. Samtidig er tre mer miljømessig bærekraftig sammenliknet med betong, som innebærer store klimagassutslipp ved produksjon.

Den økte produksjonskapasiteten på Åmot vil i første omgang vil gå til å dekke etterspørselen i Norge.

Ifølge Splitkon er interessen for massivtre sterkt økende blant rådgivere, arkitekter og entreprenører, blant annet fordi trekonstruksjoner også gir stor fleksibilitet, lite svinn og gode bygningstekniske løsninger.

Den nye fabrikken skal selvsagt bygges i massivtre, og vil dermed bli det største industribygget med dette byggematerialet.

Maskiner og utstyr for massivtreproduksjon i CLT leveres i hovedsak fra Tyskland og Østeterrike. <i>Foto:  Splitkon</i>
Maskiner og utstyr for massivtreproduksjon i CLT leveres i hovedsak fra Tyskland og Østeterrike. Foto:  Splitkon
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.