OLJE OG GASS

Statoil vet ikke hvor mye arbeid som gjenstår på Martin Linge: Regner ikke med det blir problemfritt

Verftet i Stavanger setter 300 mann på jobben.

6. apr. 2018 - 15:11

STAVANGER: Martin Linge-prosjektet har vært forfulgt av problemer, med store forsinkelser, overskridelser og en større ulykke hvor flere menneskeliv gikk tapt. 

I påsken kom plattformen til Norge, og det store spørsmålet er hvor omfattende bagasje den har med seg på reisen fra Sør-Korea. 

– Det er overordnet mye bra som er gjort på plattformen, sier Arne Sigve Nylund, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge, til TU.

Han forteller at de likevel ikke har klart å danne seg noe konkret bilde av hvor mye og hva som må gjøres før plattformen kan fraktes til Nordsjøen.

– Vi skal bruke tiden fremover godt for å finne ut nettopp det, sier Nylund.

Viste fram plattformen

Fredag inviterte Statoil til Rosenberg WorleyParsons, hvor plattformen blir værende frem til sensommeren, for å gjennomgå det nødvendige arbeidet som må til før den er klar for å installeres i Nordsjøen.

Her ligger nå to moduler: utstyrmodulen og prosessmodulen.

 

Statoil overtok Totals eierandeler og operatørskapet i prosjektet i mars, og har brukt de siste månedene til å skaffe seg oversikt over etterslepet på plattformen. 

Jan Einar Malmin, Statoil direktør for Martin Linge, understreker at de ikke har konkludert på plattformens tilstand, men sier at de trenger mer tid på å undersøke den og legge opp en plan for det videre arbeidet.

35 tonn med løftevaier skal flytte boligmodulen på plass. Den modulen befinner seg for tiden i Sverige. <i>Bilde:  Mathias Klingenberg</i>
35 tonn med løftevaier skal flytte boligmodulen på plass. Den modulen befinner seg for tiden i Sverige. Bilde:  Mathias Klingenberg

Han antyder en plan om at plattformen skal være ferdig til å fraktes til Nordsjøen i midten av juli, men svarer samtidig «sensommeren» på gjentakende spørsmål om tidshorisont.

Bekymringer

– I det store bildet er inntrykket vårt av plattformen positivt. Så er det noen mindre bekymringer som gjør at vi ønsker å undersøke nærmere, sier Malmin.

– Hva slags bekymringer har dere?

– Det kan være skjult kvalitet, at vi finner ting som må utbedres, svarer Malmin.

Martin Linge ligger nå hos Rosenberg i Stavanger. <i>Bilde:  Mathias Klingenberg</i>
Martin Linge ligger nå hos Rosenberg i Stavanger. Bilde:  Mathias Klingenberg

– Hvilke ting er dette?

– Det ønsker jeg ikke å gå inn på, sier Malmin.

Han anerkjenner at prosessen hittil har hatt sine problemer, og sier at Statoil heller ikke regner med at det videre arbeidet vil være problemfritt.

De mener den beste løsningen er å ligge til land frem til sensommeren, for å så frakte plattformen ut til feltet, hvor det siste arbeidet gjenstår.

Ansatte fra Statoil, Rosenberg, samt representanter fra regjeringen og kommunen var samlet på Martin Linge fredag. <i>Bilde:  Mathias Klingenberg</i>
Ansatte fra Statoil, Rosenberg, samt representanter fra regjeringen og kommunen var samlet på Martin Linge fredag. Bilde:  Mathias Klingenberg

– Det vil uansett bli en del arbeid offshore, det er en del av Martin Linges design, sier Malmin.

Statoil vil ikke antyde noe mer om produksjonsoppstart enn det som tidligere er kommunisert.

300 ansatte onshore, 1200 offshore

Rosenberg-sjef Jan Narvestad forteller at 300 ansatte daglig vil jobbe med Martin Linge frem til den skal fraktes offshore. Deretter vil 1200 ansatte arbeide med plattformen i offshore-rotasjon.

Rosenberg-sjef Jan Narvestad, flankert av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (til venstre) og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø. <i>Bilde:  Mathias Klingenberg</i>
Rosenberg-sjef Jan Narvestad, flankert av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (til venstre) og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø. Bilde:  Mathias Klingenberg

– Vi skal sette oss ned med Statoil og lage en god plan. Dette er ikke en kaosplattform per dags dato. Det gjør det lettere å håndtere eventuelle uforutsette hendelser, sier Narvestad til TU.

– Hvordan har det vært å ta imot plattformen fra Korea, med tanke på norske standarder og krav?

– Det har vi ikke merket noe til. Selvfølgelig har norsk industri en egen evne til forberede og gjennomføre et slikt prosjekt. Norske spesifikasjoner og krav er gjerne mer utfordrende og krever et tettere samspill mellom kunde og oppdragsgiver. Men vi har ikke merket det utover på punktligheten, sier Narvestad.

Skumanlegget på Martin Linge er mye større enn andre skumanlegg. Anlegget er til for å slukke branner effektivt. <i>Bilde:  Mathias Klingenberg</i>
Skumanlegget på Martin Linge er mye større enn andre skumanlegg. Anlegget er til for å slukke branner effektivt. Bilde:  Mathias Klingenberg

Rosenberg har måttet tåle to utsettelser av prosjektet. Det har «klødd i fingere etter å starte», forteller Narvestad.

– Vi har måttet sette i gang plan B og C, noe som blant annet har medført flere og lengre permitteringer en periode, sier han.

Utsettelser

Da utbyggingsplanen for Martin Linge-prosjektet ble godkjent i 2012 var planen at den skulle starte produksjonen i slutten av 2016, for snart ett og et halvt år siden. Ny plan er dermed nærmere to og et halvt år etter.

Statoils direktør for Martin Linge, Jan Einar Malmin. <i>Bilde:  Mathias Klingenberg</i>
Statoils direktør for Martin Linge, Jan Einar Malmin. Bilde:  Mathias Klingenberg

Den første meldingen om forsinkelse kom i 2015, og da la operatøren, som den gang var Total, skylden på leverandør Technip på grunn av forsinkelser med engineering-arbeidet.

Siden har forsinkelsene bare fortsatt. Ny plan var at plattformdekket skulle seiles til Norge i fjor vår. Det gjensto fremdeles mye arbeid og målet var at så mye som mulig skulle ferdigstilles før seilasen til Norge. Dermed valgte Total å utsette avreisen til juni, slik at de akkurat ville nå løftevinduet i Nordsjøen. Men selv da forventet Total at plattformen ville komme til Norge uferdig.

Tre livredningsbåter står klare på plattformen. <i>Bilde:  Mathias Klingenberg</i>
Tre livredningsbåter står klare på plattformen. Bilde:  Mathias Klingenberg

Petroleumstilsynet var dessuten på et tilsyn ved verftet i Korea i mars i fjor, med nedslående resultater. De hadde forventet å finne en nesten ferdigstilt plattform, men fant i stedet for en rekke problemer og store mangler.

Ptil mente blant annet at utstyr og systemer sto i fare for å bli ødelagt, eller for å måtte skiftes ut, fordi det var blitt for skittent etter å ha blitt eksponert for støv, vann og andre urenheter. Tilsynet endte i pålegg til Martin Linge-operatøren. 

Alvorlig ulykke

Arne Sigve Nylund i Statoil snakker til de oppmøtte. <i>Bilde:  Mathias Klingenberg</i>
Arne Sigve Nylund i Statoil snakker til de oppmøtte. Bilde:  Mathias Klingenberg

Så i mai i fjor ble prosjektet rammet av en alvorlig ulykke. En 32 tonn tung kran veltet og seks personer døde, i tillegg til at flere ble skadd. 

Ulykken førte til at verftet stengte ned alt arbeid. Ifølge en pressemelding fra Total var det stopp i prosjektet i en hel måned. I juli melder selskapet at de utsatte oppstart nok en gang, som en følge av dødsulykken.  

Plattformdekket ble dermed værende i Korea frem til januar i år. 

Martin Linge-modulene sett fra sjøsiden. <i>Bilde:  Mathias Klingenberg</i>
Martin Linge-modulene sett fra sjøsiden. Bilde:  Mathias Klingenberg

Opprinnlig var dessuten planen at plattformdekket skulle seiles direkte til Nordsjøen for installasjon på feltet. Nå er i stedet Martin Linge-modulene ved Rosenberg verft i Stavanger, for å gjennomgå nødvendig arbeid før den tas med ut til feltet.   

På samme tid har også kostnadene i prosjektet skutt i været. Opprinnelig skulle utbyggingen av feltet koste 27,6 milliarder kroner. De siste offisielle tallene fra i høst viser at prosjektet nå er oppe i 41,3 milliarder kroner, en økning på 42 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.